Home

Žanr: Ljubezenska zgodba

Dolžina: 124 min

V kinu: 2012, v kinu 4. oktobra 2012

Svetovna premiera: Svetovni filmski festival Montreal 2012 – tekmovalni program
Zgodba
Glavni protagonisti filma so člani ciganske družine Mirga. V njem spremljamo zgodbo štirih generacij, ki jo v prvi osebi pripoveduje Lutvija Belmondo Mirga. Belmondo je tudi osrednji junak zgodbe, romski kralj, ki se odloči ustvariti lastno vas. Poimenuje jo Šanghaj. Preživlja se s tihotapljenjem in njegov vpliv v okolici s časom narašča. Na svojo stran pridobi lokalno policijo in politiko, kar mu pomaga, da se dvigne nad zakon. Ko se prične razpad Jugoslavije, prekupčevanje s trgovskim blagom zamenja s preprodajo orožja. Sicer donosen posel prične ogrožati njegovo zasebno življenje in Belmondo se znajde na razpotju. Ali bo zaščitil družino ali pa bo osebno srečo žrtvoval za poslovne ambicije?

Šanghaj je zgodba o večnem hrepenenju po sreči, o ljubezni in družinskih vezeh, v kateri se solze mešajo s smehom. Dogajanje je postavljeno v čas razpada Jugoslavije. Film je posnet v izvirnem romskem jeziku.

Marko Naberšnik
Marko Naberšnik se je rodil leta 1973 v Mariboru, Slovenija. Po končani srednji tehnični šoli v Mariboru je leta 1996 obiskal semester filmske režije na zasebni izobraževalni ustanovi New York Film Academy. Tam je posnel kratki igrani film The Beginning (Začetek), s katerim je opravil sprejemni izpit na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Leta 2002 je diplomiral iz filmske in televizijske režije, leta 2010 pa končal še magisterij. Dela kot docent na AGRFT v Ljubljani ter kot režiser igranih in dokumentarnih filmov ter televizijskih oddaj. Podpisal se je pod več kot 500 televizijskih oddaj, med katerimi so vidnejše Studio City, Viktorji (2004, 2005, 2008), As ti tud not padu?, Zmago Batina – Vzemi ali pusti, Na zdravje, Pod klobukom in številne druge. Že njegovi študentski filmi so bili deležni uspehov. S kratkim igranim filmom Z Ljubeznijo je leta 2001 prejel Univerzitetno Prešernovo nagrado, s kratkim igranim filmom Pavle pa leta 2002 nagrado za najboljši študentski film na 5. Festivalu slovenskega filma v Portorožu ter nagrado žirije na Mednarodnem festivalu študentskega filma Etuda – International Film Festival Krakow (Poljska).V letu 2007 je režiral Petelinji zajtrk, ki s 183.000 gledalci velja za enega najbolj gledanih slovenskih filmov. Na Festivalu slovenskega filma je Petelinji zajtrk prejel nagrado za režijo, scenarij in nagrado občinstva. Film je imel redno distribucijo še v Bosni in Srbiji. Poleg tega je bil dobitnik viktorja za posebne dosežke in slovenski kandidat za oskarja. Med gostovanjem v ameriških kinematografih so ga opazili tudi v Los Angelesu, kjer je film na 4th Annual South East European Film Festival (Cinema Without Borders) prejel nagrado kritikov za najboljši film. Šanghaj je Naberšnikov drugi celovečerni film.
Feri Lainšček
Feri Lainšček je eden najbolj znanih sodobnih slovenskih pisateljev .Film Šanghaj je posnet po njegovem romanu Nedotakljivi. Rodil se je leta 1959 v Dolencih v Prekmurju. Živi in ustvarja v Murski Soboti. Feri je avtor številnih literarnih del, njegova bibliografija samostojnih monografskih izdaj obsega več kot 100 naslovov. Po njegovih romanih je bilo doslej posnetih pet celovečernih filmov: Halgato, Mokuš, Hit poletja, Petelinji zajtrk ter Traktor, ljubezen in rock’n'roll. Film Šanghaj je že šesta filmska adaptacija njegovih romanov. Za roman Ki jo je megla prinesla je leta 1995 prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1992 ter 2007 pa dvakrat nagrado kresnik. Prvič za roman Namesto koga roža cveti, drugič za roman Muriša. Roman Nedotakljivi je gotovo eden njegovih večjih knjižnih uspehov. Roman je bil ob izidu med izbranimi finalisti za domačo nagrado kresnik in evropski roman leta (The European Book Prize). Preveden je v angleški, italijanski, češki in danski jezik.
Igralci
Visar Vishka
Visar Vishka sodi med mlajšo generacijo makedonskih igralcev. Po končanem študiju igre v Skopju je hitro pričel nabirati izkušnje v gledališču in na filmu. Trenutno je zaposlen v Narodnem gledališču Makedonije (Skopje). Med vidnejše vloge na filmu sodijo nastopi v celovečernih filmih This is not an American Movie (Ova ne e amerikanski film, 2010, Sašo Pavlovski), Bunilo (2009, Darijan Pejovski), Balkan Bazar (2011, Edmond Budina) in sodelovanje pri seriji ameriške televizijske postaje NBC The Philanthropist. V Šanghaju igra glavno moško vlogo, romskega kralja Lutvijo Mirgo Belmonda.
Asli Bayram
Asli Bayram je na začetku svoje mednarodne kariere je Asli Bayram nastopila s Patrickom Swayzejem v filmu Jump! Sledile so pomembne vloge v ameriški komediji “Shortcut to Hollywood”, ki je doživela uspešno premiero na filmskem festivalu v Berlinu l. 2009, nato v filmu “180° – When Your World Turns Upside Down” (drama, Švica), v filmu “Sevdah za Karima” (drama, Bosna), v turški TV drami v petih delih “Sirat”, v nemški TV seriji “Die Wustenärztin” (“Puščavska zdravnica”), v trilerju “Body Complete” (Avstrija, Bosna; film je prejel 6 nagrad na ameriških filmskih festivalih) in v filmu Šanghaj (ljubezenski, celovečerni, Slovenija). Asli Bayram je vloge vsakikrat odigrala v avtohtonem jezik in je niso nikoli sinhronizirali. Filmi, v katerih je nastopila, so bili prikazani na številnih mednaronih filmskih festivalih. Poleg tega je Asli požela izjemen mednarodni uspeh na gledaliških deskah z monodramo Dnevnik Anne Frank. Po uspešni premieri v Luksemburgu je sledilo gostovanje po Nemčiji, na Češkem, v Kanadi in ZDA. V britanskem časniku The Times so ob tej priložnosti zapisali: “… ena najbolj prepričljivih in subtilnih nemških igralk.« Ugledna revija The Hollywood Reporter je njeno vlogo v filmu “180°– When Your World Turns Upside Down” pohvalila kot: “ … dih jemajoči portret mlade ženske.« Asli Bayram je napisala je tudi zelo osebno izpovedno knjigo “Grenzgängerin. Leben zwischen den Welten”, v kateri je spregovorila o tem, kako je odraščala v Nemčiji kot hči turških imigrantov. S to knjigo se je leta 2010 vpisala v Guinessovo knjigo rekordov, saj ji je na javnem branju uspelo zbrati največ poslušalcev dotlej. Asli Bayram je leta 2005 postala prva miss Nemčije turškega rodu. V filmu “Šanghaj” je upodobila glavno žensko vlogo, Amando, ženo osrednjega junaka Belmonda. Vlogo je odigrala v treh jezikih: v italijanščini, slovenščini in romščini.Asli trenutno živi v Londonu. Njen manager je priznani avstrijski producent in zastopnik Robert Hofferer. Uradna spletna stran: www.asli-bayram.com
Bojan Emeršič 
Bojan Emeršič se je rodil leta 1963 v Mariboru. Je eden najbolj prepoznavnih in priljubljenih slovenskih igralcev. Domača javnost ga pozna po uspešni televizijski oddaji Čari začimb, ki jo je vodil skupaj z igralskim kolegom Gregorjem Bakovičem, vlogi doktorja Jarca v legendarni humoristični nadaljevanki Naša mala klinika (režija Branko Djurić – Djuro) ter dveh uspešnih televizijskih šovih na komercialni televiziji POP TV: Vzemi ali pusti z Zmagom Batino ter Minuta do zmage. Pri filmu je javnost postala pozorna na njegovo ustvarjanje leta 1991, ko je nastopil v že ponarodeli komediji Babica gre na jug (režija Vinci V. Anžlovar). Kasneje je nastopil še v celovečernih filmih Hit poletja (režija Metod Pevec, 2008), Barabe (režija Miran Zupanič, 2001) in Blues za Saro (režija Boris Jurjaševič, 1998). Bojan Emeršič je stalni član SNG Drama Ljubljana, kjer je oblikoval mnoge prepoznavne gledališke vloge v predstavah kot so Hlapci, Čakajoč Godota, Art, Romeo in Julija, Hodnik, Bratje Karamazovi ter Fužinski bluz, če naštejemo le nekatere. V Šanghaju igra vlogo policista Gabrijela Galiča.
Senad Bašić 
Senad Bašić se je rodil leta 1962 v Trebinju, Bosna. Na Akademiji dramskih umetnosti v Sarajevu je diplomiral leta 1987. Danes na tej akademiji poučuje igro. Njegova poklicna pot obsega številne vloge v gledališču ter na filmu in televiziji. Velja za enega najbolj dejavnih in priljubljenih igralcev nekdanje Jugoslavije. Nastopil je v legendarni izvirni predstavi Avdicija (skupaj z Brankom Djuričem), ki je v bivši Jugoslaviji postala fenomen svojega časa, saj si jo je ogedalo več kot 2 milijona gledalcev. Senad je ostal ljubljenec občinstva vse do danes. Vidnejše vloge je odigral v filmih Preko granice, Gori vatra, Kod amidže Idriza, Neočekivana šetnja, Ratno dijete (Warchild), Nafaka, Estrelita – pesem za domov in Body Compete. Velik uspeh je doživel tudi s televizijsko serijo Lud, zbunjen, normalan, ki je v Bosni pridobila kultni status, danes pa jo je moč gledati celo v Srbiji, Makedoniji in na Hrvaškem. V filmu Šanghaj igra Ujaša, očeta osrednjega junaka Belmonda.
Ekipa
Saša Lošić
Saša Lošić (avtor glasbe) se je rodil v Sarajevu. Njegova prepoznavna pot se je pričela v glasbeni skupini »Plavi orkestar,« ki velja za kultni pop fenomen v osemdesetih letih bivše Jugoslavije. Skupina je do danes prodala več kot pet milijonov izvodov albumov. Dejaven je tudi na področju filma in gledališke glasbe. Živi in dela v Ljubljani in Sarajevu. O njegovi bogati in uspešni karieri je režiser Pjer Žalica posnel dokumentarni film Orkestar (2011). Filmografija Saša Lošića obsega več kot petdeset naslovov, med drugim na seznamu najdemo uspešnice Outsider (Andrej Košak), Gori vatra (Pjer Žalica – nagrada za najboljšo glasbo, BiH 2003), Kraj doba neprijatnosti (Pjer Žalica), Hop, skip & Jump (Srdjan Vuletić), Welcome to Sarajevo (Michael Winterbottom), Kajmak in marmelada (Branko Djurić), Zvenenje v glavi (Andrej Košak – Portorož 2003, nagrada Vesna za glasbo). Deluje tudi kot avtor glasbe za gledališke predstave, med drugim za Elvis de Luxe (Iztok Lovrić), Romeo & Julija (Haris Pašović) in Bakhantke (Vito Taufer).
Miloš Srdić
Miloš Srdić (direktor fotografije) je filmsko snemanje študiral v Beogradu. Kot direktor fotografije se je podpisal pod številne reklamne in glasbene spote. Njegova filmografija obsega kratke igrane filme Zadnja Želja (režija Petar Pašić, 2003), Koyaa (režija: Kolja Saksida, 2005), Totalka (režijaKlemen Dvornik, 2006), Osa (režija Kaja Tokuhisa, 2007), Embrio (režija Boris Dolenc, 2007), Robutanje koruze (režija Martin Turk, 2009), Mulc – frača (režija Kolja Saksida, 2009), Lasje (režija Barbara Zemljič, 2008), Nebo nad blokom (režija Žiga Virc, 2008). Bil je direktor fotografije tudi pri televizijskem filmu Vampir z Gorjancev (Vinci V. Anžlovar). Šanghaj je njegov celovečerni igrani prvenec.
Miha Ferkov
Miha Ferkov (scenograf), rojen leta 1976 v Ljubljani, je po končani Gimnaziji Poljane v Ljubljani vpisal študij arhitekture. Dejaven je na področju filma, televizije in reklamnih spotov za domači in tuji trg v sodelovanju s produkcijskimi hišami Propeler, Arkadena film, Studio 16, Basproduction… Deluje tudi na področju oblikovanja notranje opreme pri izvedbi številnih zasebnih in javnih projektov. Njegova filmografija obsega več kot trideset kratkih in celovečernih igranih filmov ter televizijskih nadaljevank: Gremo mi po svoje (2010, Vertigo/Emotion film, režija Miha Hočevar), Distorzija (2007, TV SLO, režija Miha Hočevar), Božja pot (2007, AGRFT, režija Slobodan Maksimovič), Vučko (2007, AGRFT, režija Matevž Luzar), Made in Slovenia (2006, Arsmedia, režija Miran Zupanič), Petelinji zajtrk (2006, Arsmedia, režija Marko Naberšnik), Totalka (2005, Zijalo produkcija, režijaKlemen Dvornik), Trafika (2003, Mangart, režija Vojko Anzeljc). Uradna spletna stran: www.mihaferkov.com.
Nataša Rogelj
Nataša Rogelj (kostumografka) je kot štipendistka Ministrstva za kulturo RS magistrirala iz gledališke in filmske scenografije na DAMU v Pragi in londonskem St. Martins Shcool of Arts and Design. Od leta 2003 deluje kot profesionalna filmska scenografka in kostumografka. Sodelovala je pri številnih slovenskih celovečernih filmih (V. Möderndorfer: Predmestje, I. Šterk: Uglaševanje, B. Djurić: Traktor, Ljubezen in Rock’n’Roll, M. Naberšnik: Petelinji zajtrk, I. Šterk: 9:06), televizijskih nadaljevankah ter slovenskih in tujih reklamnih spotih. Z Markom Naberšnikom je sodelovala že v njegovih študentskih časih pri dveh kratkih igranih filmih (Z Ljubeznijo in Pavle).
Mirjam Kavčič
Mirjam Kavčič (maskerka) deluje na področju filma in televizije kot oblikovalka maske. Njena filmografija obsega več kot dvajset celovečernih in kratkih igranih filmov. Leta 2001 je sodelovala tudi pri uspešni mednarodni produkciji Nikogaršnja zemlja, dobitniku oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film. Poleg tega v njeni filmografiji lahko zasledimo še projekte Oča (režija Vlado Škafar, 2010), Piran – Pirano (režija Goran Vojnovič, 2010), Trst je naš! (režija Žiga Virc, 2010), Ljubljana je ljubljena (režija Matjaž Klopčič, 2005), Oda Prešernu (režija Martin Srebotnjak, 2000), Barabe (režija Miran Zupanič, 1999), Nepopisan list (režija Jane Kavčič, 1999), Križišče (režija Igor Prodnik, 1997), Sirota s čudežnim glasom (režija Miha Mazzini, 2002), Hot Dog (režija Igor Gajič, 2001), Zlato srce (režijaKlemen Dvornik, 2001), Izlet (režija Martin Turk, 2002), Alan Ford (režija Robert Černelč, 2003). Razen pri filmu je Mirjam Kavčič dejavna tudi na področju televizijskih zabavnih in igranih oddaj.
Franci Zajc
Franci Zajc (producent) izvedbo filma je prevzela produkcijska hiša Arsmedia, ki sodi med najvidnejše produkcijske hiše v Sloveniji. Njen producent Franci Zajc je med drugim sodeloval pri snemanju legendarne uspešnice Cvetje v jeseni in televizijske nadaljevanke Dekameron. Kasneje pa se ga spomnimo po uspešnih premierah filmov Temni angeli usode (režija Sašo Podgoršek), Sladke sanje (režija Sašo Podgoršek), Nepopisan list (režija Jane Kavčič), Barabe (režija Miran Zupanič), Ljubljana je ljubljena (režija Matjaž Klopčič), Petelinji zajtrk (režija Marko Naberšnik), Piran-Pirano (režija Goran Vojnović) ter vrste dokumentarnih filmov, med njimi Zgodba gospoda P.F. (režija Karpo Godina), Kocbek, pesnik v pogrezu zgodovine (režija Miran Zupanič) in uspešnice Otroci s Petrička (režija Miran Zupanič). Je tudi koproducent uspešnega češkega filma Mlada noč (režija Olmo Omerzu), ki je mednarodno premiero doživel na filmskem festivalu v Berlinu 2012.
Zanimivosti
Film Šanghaj se ponaša z eno najbolj mednarodnih igralskih zasedb v zgodovini sodobnega slovenskega filma. Pri projektu so se zbrali igralci iz celotne bivše Jugoslavije. Tako lahko v filmu poleg slovenskih vidimo še igralce iz Makedonije, Bosne, Srbije in Hrvaške, medtem ko glavna igralka Asli Bayram prihaja iz Nemčije. Za mednarodno zasedbo vlog je poskrbela igralska agencija Zona iz Sarajeva, ki jo vodi Anila Gajević. Od uspehov igralske agencije Zona velja omeniti sodelovanja njenih igralcev pri odmevnih mednarodnih uspešnicah kot sta Mission Impossible 4 – Ghost Protocol in najnovejša epizoda Jamesa Bonda Skyfall.

Snemanje filma Šanghaj je potekalo na izvirnih lokacijah v Filovcih, Murski Soboti, Panovcih, Mariboru, Ljubljani in Trstu. Za potrebe filma je bilo večino prizorišč potrebno zgraditi, največji izziv pa je predstavljala osrednja vas Šanghaj. Na ravnici poleg idiličnega majhnega jezera v Filovcih je ekipa v šestih mesecih postavila celotno osrednje prizorišče. Po končanem filmu je bilo potrebno vas porušiti in polja vrniti v prvotno stanje.

Film je posnet v izvirnem romskem jeziku, kar je predstavljalo svojevrsten izziv. Ustvarjalci so celoten scenarij prevedli v romski jezik, na vajah in snemanju pa so bili ves čas prisotni lektorji za romski jezik (Sandra Rudaš, Mirzian Fetahi, Darko Rudaš, Ingrid Pojbič). Pri prevodih v romski jezik je pomagal tudi Jožek Horvat Muc. Razen romščine v filmu slišimo še italijanski, bosanski, srbski in slovenski jezik. Ker se film odvija v času bivše Jugoslavije, so se ustvarjalci odločili, da vsak predstavnik določene narodnosti govori svoj materni jezik, ko se srečajo, pa se sporazumevajo v nekdanji srbohrvaščini oziroma narečni slovenščini.

Film se je še pred uradno premiero v Sloveniji uvrstil v tekmovalni program uglednega filmskega festivala v Montrealu (Kanada), ki veja za enega največjih v Severni Ameriki. Festival je v svoji zgodovini gostil mnoga zveneča imena kot so Sophia Loren, Martin Scorsese, Sergio Leone, Kathy Bates, Ben Kingsley, Catherine Deneuve in mnoge druge. Za ta uspeh je uradno čestital tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, dr. Žiga Turk. Po besedah režiserja je uvrstitev na festival dobra popotnica za mednarodno pot filma in možnost za navezavo stikov za bodoče filmske projekte zunaj domačih meja.

Seznam sodelujočih
Scenarij: Marko Naberšnik
Avtor literarne predloge: Feri Lainšček
Režija: Marko Naberšnik
Direktor fotografije: Miloš Srdić
Skladatelj: Saša Lošić
Snemalec zvoka: Jože Trtnik
Oblikovalec zvoka: Boštjan Kačičnik
Montaža: Janez Bricelj
Scenograf: Miha Ferkov
Kostumografinja: Nataša Rogelj
Oblikovalka maske: Mirjam Kavčič
Izvršni producent: Boštjan Ikovic
Producent: Franci Zajc
 Igrajo
Lutvija Belmondo Mirga – Visar Vishka
Amanda – Asli Bayram
Ujaš Mirga – Senad Bašić
Phirav Pao – Marjuta Slamič
Baka Rajka – Jasna Diklić
Deda Jorga – Miodrag Miki Trifunov
Gabrijel Galič – Bojan Emeršič
Sulij Bajraktarij – Saša Petrović
Jože Sfiligoj – Vlado Novak
Polde Šeruga – Ivo Ban
Mladi Belmondo – Anđelo Kontrec
Belmondova sestra 1 – Anja Gujt
Belmondova sestra 2 – Natalija Šarkezi
Belmondova sestra 3 – Rosana Šarkezi
Dono Mirga – Mišo Kontrec
Speranza Mirga – Nina Glavač
Fedelita Mirga – Ivana Horvat
Šerif Salkanović – Emir Hadžihafizbegović
Mufti Salkanović – Senko Velinov
Šejlo Salkanović – Haris Burina
Semir Salkanović – Dominik Kontrec
Grga Tomić – Goran Navojec
Selma – Saša Pavlin Stošić
Dragan Kovačević – Voja Brajović
Donatello – Marko Sosič
Giovanni – Sergej Ferrari
Salvatore – Blaž Valič
Učiteljica 1 – Barbara Jakopič Kraljevič
Učiteljica 2 – Simona Cizar
Sodnik – Bine Matoh
Pevka v nočnem klubu – Lara Komar
Štefan Hozjan – Janez Starina
Kriminalist – Rastko Krošl
Carinik  - Andrej Murenc
Ravnatelj – Tone Kuntner
Bekim – Andrej Nahtigal
Lepa temnolaska – Shanell Rama
Fadili Hodžić – Alojz Domnik
Mali Dono – Uroš Šarkezi
Azra – Metka Kisilak
Glasbena skupina 1 – Skupina Langa
Glasbena skupina 2 – Duet »Nataša & Saša« (Sinji Galeb)
Glasbena skupina 3 – Gitano Band
Godba na pihala – Prekmurska godba Bakovci
Koproducenti
Jadran film Zagreb

Radiotelevizija Slovenija

MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture

S podporo MEDIA Avdiovizualnega program – i2i EU

Tehnične storitve
Film studio – Viba film
Sofinanciranje
Slovenski filmski center
Distribucija
Kolosej – zabavni centri Ltd.
Tehnični podatki
Dolžina: 124 minut

Format: 35 mm; 1:2,35; 24/fps, color

Dolby digital 5.1

Leto produkcije: 2012